BLGV - AGLB

Gipsplaten

Wat?

Gipsplaten worden steeds vaker toegepast in de moderne woning-nieuwbouw of in de renovatie van bestaande gebouwen. Ook in de projectbouw kennen droge afbouwsystemen steeds meer bijval. Architecten en aannemers onderkennen de snelheid van installatie en dus het snel in gebruik nemen van gerealiseerde bouw -of verbouwingswerken, maar begrijpen ook dat droge afbouwsystemen voldoen aan een heleboel comforteisen die steeds belangrijker worden.

Hoe worden gipsplaten geproduceerd?

De productie van gipsplaten verloopt volgens een eenvoudig basisprincipe, maar vereist niettemin een reeks gesofistikeerde productietechnieken. Uiteraard bestaat de grondstof voor het vervaardigen van gipsplaten uit gips.

Onafhankelijk van de oorsprong van het gips bestaat de eerste productiestap uit het calcineren van het gips waarbij het gips via drogers ontdaan wordt van het overtollige vochtgehalte. Vervolgens wordt het gips gebrand, waarbij het nog resterende gebonden water door verwarming op een t° van 150°C wordt verwijderd.

Voor de verdere verwerking tot gipsplaten wordt het gecalcineerde gips samen met de nodige additieven (afhankelijk van het gewenste plaattype) opnieuw met water tot een vloeibare gipsbrei vermengd in een mixerinstallatie.

Deze brei wordt in de juiste dosering tussen 2 lagen karton gespoten. De plaat die tijdens dit proces continue wordt gevormd, beweegt zich voort op een speciale vormband waarop het binnen enkele minuten uithardt. Vervolgens wordt de plaat op lengte gesneden en gedroogd in een daarvoor bestemde droogoven. Na het drogingsproces worden de gipsplaten gekalibreerd, op paletten gestapeld en naar het magazijn vervoerd, klaar voor transport naar de markt.

Voor de juiste montage van gipsplaten in moderne droge afbouw systemen verwijzen we naar de informatie van de verschillende fabrikanten.