BLGV - AGLB

Gipsblokken

Wat?

Gipsblokken zijn massieve blokken bestemd voor de bouw van niet-dragende scheidingswanden. Zij zijn voorzien van een nauwkeurige tand-en-groef verbinding waardoor een perfect gladde wand kan worden opgebouwd. Gipsblokken worden onderling verlijmd met lijm op basis van gips. Na plaatsing van de technieken worden de wanden afgefilmd en zin klaar om te behangen of een verfsysteem aan te brengen.

Productie:

Voor de productie van gipsblokken wordt het gips uit de silo met water gemengd tot een homogene massa verkregen wordt. Eventuele additieven, die het type gipsblok bepalen, worden in deze fase van de productie toegevoegd. Het mengsel wordt in een vormkast gegoten, waar het door een natuurlijke chemische reactie zal verharden. Net voor dit verstijvingproces ten einde loopt, worden de gipsblokken door een hydraulische cilinder uit de vormkast geperst en door mechanische grijpers op transportwagens geplaatst. De blokken worden vervolgens bij een temperatuur van ongeveer 85°C al naargelang hun dikte, 30 tot 40 uren in tunnelovens gedroogd en nadien gestapeld op paletten en verpakt met een krimphoes. De kleur van het blok bepaalt het type; standaard blok: wit-naturel, waterwerend: blauw, verzwaard: roze. De kleur van de hoes of het etiket geeft eveneens aan welk type blok onder de verpakking zit. De paletten worden overgebracht naar de stockageplaats klaar voor transport naar de klant.

Toepassingen:

De gipsblokken zijn te gebruiken voor niet dragende scheidingswanden in alle soorten gebouwen: appartementsbouw, industriële gebouwen, eengezinswoningen, kantoren, ziekenhuizen, hotels, rusthuizen, enzovoort.

Als bijzondere toepassingen worden de :

  • hydroblokken, gebruikt voor natte cellen, kelders enz… vanwege hun zeer laag absorptievermogen.

  • zware blokken, met hun verhoogde densiteit om de akoestische isolatie te verbeteren. Doordat hun dichtheid +/- 30% hoger ligt dan die van normale blokken ligt hun mechanische weerstand eveneens een stuk hoger.

  • samengestelde wanden, opgebouwd uit twee wanden met verschillende diktes gescheiden door een luchtspouw die deels gevuld is met isolatie. De raakvlakken van de wanden met de draagstructuur worden eveneens onderbroken met akoestische banden. Naargelang de samenstelling, de densiteit van de blokken en het type isolatie kunnen deze wanden toegepast worden als woning scheidende wanden en voldoen zij aan de eisen voor normaal of verhoogd akoestisch comfort.

Bijkomende info:

Voor verdere informatie verwijzen we naar de website van de verschillende fabrikanten.

Verwerking en plaatsing:

Voor de verwerking en uitvoering wordt eveneens verwezen naar de verwerkingsvoorschriften van de fabrikanten.